Hattulan
  Harrastajateatteri

NäytelmätHattulexit (2018)

Hattulan Teatterin uusin näytelmä on poikkeuksellisen ajankohtainen, kaikki tapahtuu reaaliajassa, tässä ja nyt. Tosin eräänlaisessa rinnakkaistodellisuudessa, sillä tapahtumat sijoittuvat Hattulan Tasavaltaan joka itsenäistyi 2017. Propagandaa pursuava näytelmä on ankkuroitu nykyaikaan Etelä-Korean talviolympialaisten, SOTE- asioiden, Trumpin ja Pohjois-Korean Kimin, SOMEn ja muiden tapahtumien ansiosta.


Hattulexit on Jari Kelhon käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä, joka on Hattula-trilogian neljäs osa. (tai viides, jos eräänlainen spin-off ”Viljami Shakes Beer” lasketaan mukaan)


Näyttämöllä puuhaa tuttuja ja muutama uusikin teatterilainen: Veikko Pulli, Anniina Latvala, Ritva Halmela, Marja Sinisalo, Marjaana Helin, Harry Ojala, Risto Pekonen, Mikko Viljanen, Ritva Oinonen, Mika Alanko, Marika Holm, Keijo Laine, Marika Vahlman ja Vilma Vahlman.


Näytelmän ensi-ilta on 8.4.2018 klo 17.00 Parolan Nuorisotalon vintillä. Liput 15€.

Aikaisemmat näytelmät

(klikkaa näytelmän nimeä saadaksesi lisätietoa)Kuin telkkä pöntöstä, 2017
(MATTI WANNE)

Hattulan Harrastajateatterin tuleva näytelmä lähtee liikkeelle nimensä veroisesti "Kuin telkkä pöntöstä". Matti Wanteen kirjoittamassa ja Pekka Laineen ohjaamassa komediassa räjähtää jo alkumetreillä. Kaksituntinen näytelmä on täynnä sanan säilällä sivaltamista ja juonittelua, josta osattomaksi ei jää kukaan ja tappelunnujakaltakaan ei vältytä. Vaan lopussa kiitos seisoo kuten tavaksi on tullut todeta. Matti Wanne hallitsee huumorin koukeroiset keinot loukkaamatta silti kenenkään arvoja.


Wanne ei ole Hattulassa uusi tuttavuus. Hänen näytelmätuotantonsa on varsin lukuisa. Hattulan Harrastajateatteri esitti vuonna 2004 hänen näytelmänsä "Kuka kumma kuuluisuus", joka sai erinomaisen menestyksen.


Tämä maalaiskomedia on sovitettu niin, että se istuu Hattulan kuntarajojen sisään. Tiehanke on päivänpolttava ja kunnan ykkösasia. Valtion avustukset ovat nyt käden ulottuvilla, mutta aika käy vähiin ja siksi kaikki keinot pannaan peliin. Uutta tietä suunnitellaan varsin sekalaisen seurakunnan voimin kunnanjohtajan tahdittamana, vaan kun kantona kaskessa on jälleen muuan änkyrä vanhapoika. Taas kerran naiset ovat asialla ja lähtevät punomaan katalia juoniaan, jonka tuloksena jukuripäisintäkin härkää viedään pikkusormella, vai viedäänkö?. Tällä kertaa tieasioihin ei käytetä niitä kuuluja "lehmäkauppoja" vaan paremminkin naimakauppoja.


Näyttämöllä nähdään lähes sama kaarti kuin edellisessäkin näytelmässä: Anniina Latvala, Lisa-Marie Latvala, Marjaana Helin, Helka-Marjatta Maaranen, Marika Wahlman, Marika Holm, Risto Pekonen, Pekka Verho, Jari Kelho, Keijo Laine ja Harri Ojala.
Harri, 2016
(MARY CHASE, OSCAR BRODNEY & JARI KELHO)

Tämänvuotinen Hattulan Harrastajateatterin näytelmä perustuu Mary Chasen 40-luvulla kirjoittamaan näytelmään ja sen perusteella elokuvakäsikirjoittaja Oscar Brodneyn muokkaamaan elokuvaan ”Harvey”. Näytelmämme ohjaaja, Jari Kelho suomensi ja yhdisti edellämainitut, muokkasi teatterille sopivaksi ja lisäili omia älyttömyyksiään sekaan... ja lopputuloksena on farssi ”Harri”.

Tämä on siitä erikoinen näytelmä, että sen pääosan esittäjää ei näe kukaan... vai näkeekö?
Rooleissa: Risto Pekonen, Marja Karjalainen, Anniina Latvala, Marjaana Helin, Helka Maaranen, Aulis Riepponen, Harry Ojala, Keijo Laine, Veikko Pulli, Pekka Laine, Marja Sinisalo, Marika Vahlman, Pekka Verho, Jonna Lehtoranta

Tekniikka: Veikko Pulli

Lavastus: Aulis Riepponen

Käsikirjoitus ja ohjaus: Jari Kelho


Liput: 15€

Varaukset ja lisätiedot: Marika Wahlman, marika.wahlman@gmail.com
040 570 5629

Ensi-ilta 15.3.2013 klo 18.00

Muut näytökset: 22.3. | 29.3. | 5.4. | 19.4. | 26.4.Vaihtoaskeleita, 2014
(Alan Ayckborn)

Antero Viljasen muistolle

Rooleissa: Keijo Laine, Anniina Latvala, Pekka Laine, Pekka Verho, Marika Vahlman, Jari Kelho, Veikko Pulli.

Lavastus: Aulis Riepponen

Ohjaus: Risto PekonenMurha Ravintola Hattulassa, 2013
(Jari Kelho, 2013)

Rooleissa: Jari Kelho, Anniina Mustalammi, Carita Rosberg, Marika Wahlman, Leo Mäkinen, Pekka Verho, Mikko Viljanen, Risto Pekonen, Pekka Laine, Keijo Laine, Veikko Pulli, Marja Sinisalo, Mark Lehtonen, Jere Toivonen, Mikko Wahlman, Antero Viljanen, Jonna Lehtoranta

Käsikirjoitus, ohjaus ja musiikki: Jari KelhoMämmilä, 2012
(Jari Forsman, 1990)

Tarmo Koiviston samannimisten sarjakuvien pohjalta näytelmäksi kirjoittanut Jari Forsman

Ohjaus ja puvustus: Anniina Mustalammi

Rooleissa: Mikko Wahlman, Jari Kelho, Risto Pekonen, Keijo Laine, Mikko Viljanen, Joonas Heikkilä, Marja Sinisalo, Katri Kivinen, Marja Karjalainen, Veikko Pulli, Arto Salminen, Marika Wahlman, Leo Mäkinen, Jenni Kostamo, Jonna Lehtoranta, Iida-Linda Kauhava ja Antero Viljanen

Lavasteet: Aulis Riepponen

Tekniikka: Veikko Pulli ja Tommi Tjukanov

Tekstinvalvonta: Minna VerhoMurha Hattulan Kartanossa, 2011
(Jari Kelho, 2011)


Käsikirjoitus, ohjaus ja musiikki: Jari Kelho

Rooleissa: Jari Kelho, Anniina Mustalammi, Risto Pekonen, Marja Karjalainen, Mika Alanko, Marika Wahlman, Mikko Wahlman, Jenni Kostamo, Veikko Pulli, Pekka Laine, Mikko Viljanen ja Antero ViljanenHelmikuussa 2011 sai maailman ensi-iltansa rikoskomedia Murha Hattulan Kartanossa. Se on Mäyrä-trilogian ensimmäinen osa, jossa komisario saa tutkittavakseen murhan joka on tapahtunut Hattulan Kartanossa. Omalaatuinen komisario Mäyrä, apulaisensa etsivä Rollon kanssa, saa tällä kertaa visaisen pähkinän purtavakseen...

Kuka Kumma Kuuluisuus, 2010
(Matti Wanne, 2004)


Ohjaus: Risto Pekonen

Rooleissa: Mikko Wahlman, Jari Kelho, Jenni Kostamo, Veikko Pulli, Marja Karjalainen, Pekka Verho, Anniina Mustalammi, Joonas Heikkilä, Mikko Viljanen, Pekka Laine, Marja Sinisalo, Marika Wahlman ja Risto Huovinen

Lavasteet: Aulis Riepponen

Tekniikka: Veikko Pulli ja Tommi Tjukanov

Puvustus ja tekstinvalvonta: Minna VerhoJokaisessa pitäjässä on omat kuuluisuutensa, niin myös tässä näytelmämme kylässä, missä se sitten lieneekään (miksei vaikka Hattulassa). Kylän historiikin kirjoittamisen yhteydessä on paljastunut jokin merkittävä tapahtuma ja siitä lähdetään ottamaan selvää oikein Museoviraston tutkijan toimesta. Soppa alkaa olla valmis kun aina valpas paikallislehdistö sotkee omat kuvionsa tilanteeseen ja siitä intoutuukin itse kukin tuomaan jos jonkinlaista vihjettä tutkimukseen.


Hotellikin haluaa oman hyötynsä tilanteesta mikä se sitten lopullisesti onkaan, mutta johtajan ”bisnesvainu” haistaa ilmaisen mainoksen. Tämän päivän kuvioon kuuluu tietenkin sekä pikkurikollisuus että kansalaisaktivismi, joita molempia kitkee aina valpas virkavalta, sikäli kuin tärkeämmiltä touhuiltaan ehtii.
Hämeen Hitain, 2009
(Saara Kesävuori, 2001)


Ohjaus: Pekka Laine

Rooleissa: Mikko Viljanen, Marika Wahlman, Jenni Kostamo, Pekka Verho, Marja Sinisalo, Risto Pekonen, Marja Karjalainen, Anniina Mustalammi ja Jari Kelho


Lue näytelmän yleistiedot Näytelmät.fi -palvelussa.Mikä on tärkeintä nykypäivän maalaiselämässä? Perheonni, oikea määrä lehmiä navetassa vai kuuluminen EU:hun. Hattulan Harrastajateatteri laittaa maalaisarvot järjestykseen kevään näytelmässään “Hämeen Hitain”. Saara Kesävuoren farssi nykypäivän maalaiselämästä EU:n direktiiviviidakossa elää siis tätä päivää ja sen ongelmia, joista selvitään vain juonimalla. Uusilla eväillä on kuitenkin vanhat raamit; nuoruus vastaan vanhuus, kaupunkilaisuus vastaan maalaisuus, kokemus vastaan oppineisuus.


Hitaus, joka ennen oli pilkka hämäläisessä nilkassa, onkin nyt arvotavaraa, jonka geenien saaminen saa maksaa “maltaita“. Väliäkö sillä, onko navetassa oikea määrä lypsäviä tai peltoa edes perunamaan kokoinen pläntti ilmoitetuista kymmenistä hehtaareista. Pääasia että Hämeen hitaimman kusinäyte saadaan varmasti Brysseliin. Tässä kaupanteossa wiskipullo ja matkalahjakortti ovat kevyitä kauppavälineitä. Tosin naapurusten välit selvitellään edelleenkin pienillä käsityönäytteillä.


“Hämeen Hitain” ei näytelmänä ole nimensä veroinen. Päinvastoin, menoa ja meininkiä riittää. Kunhan vain katsojien niskat eivät nyrjähdä, sillä näytelmän tapahtumaketjut vyöryvät niin näyttämöllä kuin sen sivuillakin. Pyöritäänhän Kesävuoren tekemässä tekstissäkin välillä Bryssel - Pirkkala ja kuinka ollakaan, tapahtumien painopiste kolahtaa kuin luonnostaan Hattulaan. Kunhan vain katsojien niskat eivät nyrjähdä, sillä näytelmän tapahtumaketjut vyöryvät niin näyttämöllä kuin sen sivuillakin.Sielläkö on se Hämeen hitain, jonka geenit on saatava EU:n geeniteknologian korkeimpaan käyttöön?


Saara Kesävuori on uuden ajan kirjailijoita. Vuodesta 1985 alkaen romaaneja ja näytelmiä on ilmestynyt tasaiseen tahtiin. Hämeen Hitain ilmestyi 2001, joten sen viesti EU:n ja hämäläisen maalaiselämän välisistä epäsovinnaisuuksista osuu nyt kohdalleen. Hämeen Hitain-näytelmän Kesävuori on tehnyt varta vasten harrastajateattereille. Näytelmän moniulotteisuus ja liikkuvuus asettavat kuitenkin omat rajansa. Farssi on aina hauskaa niin yleisölle kuin esityksen tekijöillekin. Tällä kertaa hulvattoman kielenkäytön perusteella olemme yhteistuumin päättäneet asettaa näytelmälle 13 vuoden ikärajan.

- PEKKA LAINE


Kankkulan Kaivon Katveessa, 2008
(Antero Alpola, 1985)


Ohjaus: Veikko Pulli

Rooleissa: Marika Wahlman, Mikko Viljanen, Jari Kelho, Joonas Heikkilä, Anniina Mustalammi, Pekka Laine, Mikko Viljanen, Risto Pekonen, Aulis Riepponen, Mona Karjalainen, Marja Karjalainen


Lue näytelmän yleistiedot Näytelmät.fi -palvelussa.Kohta sataa, mummi täyttää 80, 2007
(Ilkka Kylävaara, 1980)


Ohjaus: Risto Pekonen

Rooleissa: Eila Pekonen, Pekka Laine, Veikko Pulli, Carita Haapio, Aulis Riepponen, Mikko Viljanen, Jari Kelho, Anniina Mustalammi, Marika Wahlman


Lue näytelmän yleistiedot Näytelmät.fi -palvelussa.Illallinen Yhdelle, 2005
(Laurie Wylie)


Ohjaus: Jari Kelho & Anniina Mustalammi

Rooleissa: Jari Kelho & Anniina Mustalammi


" Kokeilimme uutta teemaa, "Maksa 1, katso 2". Tämän vaateliikkeiltä tempaistun idean punaisena lankana oli se, että katsojat näkevät samana iltana 2 pienoisnäytelmää yhden pitkän sijaan. Aluksi esitettiin suomentamani ”Illallinen Yhdelle” (jonka loistava mustavalkoversio tulee joka vuosi uudenvuoden jälkeen televisiosta). Tämän puolituntisen ohjasin yhdessä Anniina Mustalammen kanssa ja mukana siinä olimme vain me kaksi.

Tämän jälkeen lavalla oli Mikko Viljasen ohjaama, Eino Laitisen kirjoittama, Vakuuttava Erehdys. Tässäkin kelpo komediassa oli kompakti porukka (4 henkilöä) ja sekin pelasi loistavasti. Kaikenkaikkiaan tämä "2 näytelmää illassa" – kokeilu oli onnistunut.
"- JARI KELHOVakuuttava Erehdys, 2005
(Eino Laitinen, 1961)


Ohjaus: Mikko Viljanen

Rooleissa: Mikko Wahlman, Marika Wahlman, Risto Pekonen, Carita Haapio


Lue näytelmän yleistiedot Näytelmät.fi -palvelussa.Vaaralliset Leikit, 2005
(Heimo Susi, 1975)


Ohjaus: Risto Pekonen

Rooleissa: Mikko Viljanen, Anniina Mustalammi, Jari Kelho, Aulis Riepponen, Carita Haapio


Lue näytelmän yleistiedot Näytelmät.fi -palvelussa.Rykmentin murheenkryyni, 2003
(Topias, 1937)


Ohjaus: Jari Kelho

Rooleissa: Mikko Wahlman, Marika Wahlman, Mikko Viljanen, Jari Kelho, Johannes Paasimaa, Risto Pekonen, Veikko Pulli


Lue näytelmän yleistiedot Näytelmät.fi -palvelussa.


"Linnan kasarmilla järjestettiin "Sotapojan Taivas" -tapahtuma ja teatterin puoleen käännyttiin ja pyydettiin sinne meiltä näytelmää. Se oli pelastava piristysruiske. Otin ohjattavakseni Topiaksen vanhan sotilasfarssin "Rykmentin Murheenkryyni". Porukka saatiin kasaan, hihat käärittiin ja alettiin hommiin. Tuloksena oli onnistunut ja hauska sotilasfarssi, joka istui tilaisuuteen hyvin."- JARI KELHOHieno Herra Haitista, 2000
(Yrjö Soini, 1959)


Ohjaus: Antti Mätinki

Rooleissa: Risto Pekonen, Sini Lehtonen, Pekka Laine, Anniina Latvala, Jari Kelho, Johanna Orava, Eila Pekonen, Mikko Wahlman


"Seuraavan projektin ohjasi Antti Mätinki. ”Hieno Herra Haitista” oli Yrjö Soinin kirjoittama komedia vanhastapojasta (jota esitin), joka joutuu naisien pyöritettäväksi. Tässäkin oli uusia kykyjä mukana. Sitten tuli pari taantuman vuotta. Porukoilla hiukan innostus hiipui. Useat vanhat konkarit (kuten esim Antti Mätinki, Pekka Laine, Anna-Maija Honkonen) vetäytyivät harrastuksesta pois. Aika meni kuin jäitä poltellessa. Kipinää pidettiin yllä sketsi-illoilla ja pikkujouluissa esiintymisillä."- JARI KELHOAkkaralli, 1999
(Heikki Luoma, 1995)


Ohjaus: Risto Pekonen

Rooleissa: Mikko Wahlman, Anna-Maija Honkonen, Paula Hjelt, Satu Luoma, Jari Kelho, Anja Inkinen, Anna Joki, Mikko Viljanen


Lue näytelmän yleistiedot Näytelmät.fi -palvelussa.Latinki Shakes Beer, 1998
(Jari Kelho)


Ohjaus: Jari Kelho

Rooleissa: Risto Pekonen, Anna-Maija Honkonen, Antti Mätinki, Mikko Viljanen, Mika Alanko, Marika Heino, Tuula Kukkasniemi, Jenni Lehtilä, Anna Joki, Pekka Laine, Jari Hämäläinen


"Astuin puheenjohtajan suuriin saappaisiin ja ensimmäinen ohjaus. Suomensin vanhasta englannista Shakespearen Romeon ja Julian, saaden siten tekijäoikeudet sille mitä vaan. Lopputuloksena oli vauhdikas ja päätöntä huumoria sisältävä komedia ”Latinki Shakes Beer”. Tuloksena oli tähän asti rahallisesti eniten tuottanut näytelmä.

Näytelmän porukka oli todella hyvä ja innostuimme tekemään samalla porukalla kokoillan elokuvan tästä. Näytelmää kuvattiin kesällä, mukaan saatiin sponsoreita ja pari nimekästä sivuroolin vetäjääkin (Kari Salmelainen ja Erkki Saarela). Projekti on edelleen työn alla ja valmistunee ennen vuotta 2097...
"- JARI KELHOSankarit Sekaisin, 1998
(Anna-Maija Honkonen)


Ohjaus: Anna-Maija Honkonen & Marika Heino

Rooleissa: Ville Heino, Anna-Elisa Lehtimäki, Anne Leskinen, Linda Kujala, Sini Lehtonen, Saila Lehtonen, Henna Lehtilä, Veikko Pulli, Juuso Numminen, Raisa Heinonen, Ritva Heinonen, Ann-Mari Laakkonen, Mia Virtanen ja Riina RajalaMä olen nainen, 1997
(Margareta Keskitalo)


Ohjaus: Petrus Markkula

Rooleissa: Marianna Ahtila, Jaana Junttila, Jenni Lehtilä, Sini Lehtonen, Hanna Markkula, Paulus Markkula, Petrus Markkula, Petra Päivärinta, Heli Räihä ja Miikka SalminenVanja-Eno, 1997
(Tšehov, 1897)


Ohjaus: Pekka Laine

Rooleissa: Tauno Vuorio, Marika Heino, Anu Hellgren, Tuula Kukkasniemi, Risto Pekonen, Mikko Viljanen, Antti Mätinki, Anna-Maija Honkonen, Anne Mätinki


Lue näytelmän yleistiedot Näytelmät.fi -palvelussa.


"Ensimmäisen (ja toivottavasti viimeisen kerran) teatteri yritti tehdä jotain vakavaa. Pekan ohjaama Tsehovin Vanja-eno oli vaativa näyttelijöille ja katsojat osoittivat vähäisillä kävijämäärillään, ettei harrastajateatterin kannata tehdä vakavia näytelmiä. Itse olin ensi kertaa mukana, valot ja äänet. "- JARI KELHOVihtorin harha-askel, 1996
(Tatu Pekkarinen, 1947)


Ohjaus: Antti Mätinki

Rooleissa: Pekka Laine, Tuula Kukkasniemi, Anne Mätinki, Jari Hämäläinen, Risto Pekonen, Erkki Yrjölä, Anu Hellgrén, Suvi Alastalo ja Eila Pekonen
Herätyskello, 1996
(Olli, 1929)


Ohjaus: Petrus Markkula

Rooleissa:Pekka Töpöhäntä ja Monnin Kopla, 1996
(Gösta Knutsson)


Ohjaus: Antti Mätinki & Marika Heino

Rooleissa: Ville Heino, Milla Vuorela, Niina Järvinen, Riikka Suutari, Sini Lehtonen, Minna Järvinen, Sonja Kallio, Tiia Lindberg, Elina Hakkarainen, Henna Lehtilä, Saila Lehtonen, Suvi Koivisto, Miia Aalto, Minna Luototie ja Joel Kulmala
Olenko tullut haaremiin, 1995
(Agapetus, 1928)


Ohjaus: Pekka Laine

Rooleissa: Markku Rastas, Mikko Viljanen, Antti Mätinki, Tuula Kukkasniemi, Anne Mätinki, Marika Heino, Erkki Yrjölä, Eila Pekonen, Anja Inkinen, Jenni Lehtilä ja Paulus Markkula


Lue näytelmän yleistiedot Näytelmät.fi -palvelussa.Valitusaika on ohi, 1994
(Hilja Valtonen, 1951)


Ohjaus: Pekka Laine

Rooleissa: Tuula Kukkasniemi, Timo Koskinen, Marjatta Niemi, Pasi Karhi, Riitta Veijola, Mikko Viljanen, Antti Mätinki, Eila Pekonen, Anna-Maija Komonen, Eija Hanhiniemi, Anne Mätinki ja Tanja VisakiviKeisari ja senaattori, 1993
(Mika Waltari, 1963)


Ohjaus: Sointu Angervo

Rooleissa: Timo Koskinen, Pekka Laine, Markku Keränen, Antti Mätinki, Mikko Viljanen, Ritva Helisevä, Tommi Laine ja Marko MielonenEräs tapaturmainen kuolema, 1992
(Dario Fo, 1970)


Ohjaus: Sointu Angervo

Rooleissa: Markku Keränen, Pekka Laine, Jouko Nurmilaukas, Mikko Viljanen, Satu Hannonen, Marika Heino ja Antti MätinkiJuurakon Hulda, 1991
(Hella Wuolijoki, 1937)


Ohjaus: Sointu Angervo

Rooleissa: Markku Keränen, Ritva Helisevä, Pekka Laine, Mikko Viljanen, Mauno Seppänen, Jarmo Marjomäki, Marjatta Niemi, Anna-Maija Komonen (Honkonen), Pirjo Nieminen ja Riitta Veijola


           Käytä hyvä ihminen ihmeessä Mozilla Firefoxia.
Kaikki oikeudet pidätetään - (c) 2009 Hattulan Harrastajateatteri.